
VAD KOSTAR DET?
Blåbären kostar 80 kr per kilo. Ett 1 kg motsvarar ca 1,7 liter bär. En hel 10L-hink (om du vill frysa ner bär och ha hela året) kostar alltså runt 480 kr.
HUR BETALAR JAG?
Vi tar emot kontanter och Swish. OBS! Ingen kortbetalning (vi får det tyvärr inte att fungera med uppkopplingen).
FÅR MAN PROVSMAKA?
Ja, självklart får man äta så mycket man vill när man plockar. Det finns så att det räcker till alla!
SKA MAN TA MED EGNA KÄRL?
Det får man gärna göra. Men det går också bra att köpa 3-liters platshinkar med tillhörande lock av mig för 15kr/st (självkostnadspris).
FINNS DET FIKA ATT KÖPA?
Tyvärr kan jag inte erbjuda någon servering i nuläget, då jag är ensam om att sköta allt. Ta gärna med dig vatten att dricka och kaffe och bulle om du är sugen. På sin höjd kan jag bjuda på en morot. 😊
VAD FINNS DET MER ATT GÖRA I GILLBERGA?
I Värmlands Nysäter finns vikingamuseum, badplats och Nysäters Hem och Antik. Esters Café är också ett mysigt fik en bit mot Långserud.
På helgerna kl. 11-16 har mina grannar Njordtorp permakultur öppet. De säljer ekologiska grönsaker och mejeriprodukter.
FINNS DET TOALETT?
Det går att ordna så att man får gå på toa inne i torpet som finns på gården.
VART PARKERAR JAG?
När du ser vår skylt som står på gärdet strax innan Gillberga kyrka (om du kommer från Nysäters hållet) svänger du av till vänster. Rätt så omgående ser du en blå parkeringsskylt. Ställ dig där om det finns plats! Annars kan du fortsätta på grusvägen, så finns det fler parkeringsplatser där.
Har du funktionsnedsättning gör du bäst i att fortsätta så långt som möjligt på vägen och ställa dig precis vid ingången till självplocket.
VAD HAR JAG PÅ MIG?
De odlade blåbären färgar inte av sig på samma sätt som vilda blåbär, men de kan ge vissa fläckar, så ha inte dina allra finaste vita kläder på dig. Utöver det kan det vara skönt att ha något på huvudet om solen skiner, eftersom det inte är mycket skugga i blåbärsodlingen.
HUR GÅR DET TILL?
När du kommer till odlingen kommer du att träffa mig, Peter. Jag väger in kärlen om du har egna med dig och ger dig en liten introduktion till odlingen. Beroende på vad som är moget kan du få provsmaka och välja den sort som faller dig mest i smaken. Sen är det bara att börja plocka!
HAR DU PALLAR ATT SITTA PÅ?
Ja, jag har små plastpallar att sitta på. För äldre knän är det att rekommendera. Jag är 70 år och sitter själv alltid på en pall när jag plockar. För de som är yngre sitter man med fördel på marken. Akta dig för att stå framåtlutad länge!
HUR PLOCKAR MAN?
Att plocka för hand går ganska fort, då de mogna bären lossnar lätt och växer i klasar. Vill du vara extra effektiv använder du rensgallren som finns att låna och låter bären trilla ner direkt i dem och rensar innan du häller i hinken. Då går det ännu fortare och du får bara prima bär med dig hem.
ÄR BÄREN LIKA NYTTIGA SOM SKOGSBÄR?
Bra fråga! Odlade blåbär innehåller lite mindre antioxidanter men lika mycket vitaminer, mineraler och fibrer och andra nyttigheter.
HUR FÖRVARAR JAG BÄREN?
Blåbären klarar sig bra något dygn i rumstemperatur. Vill du ha att äta av i några dagar stoppar du dem direkt i kylen. De bär du vill spara ännu längre går jättebra att frysa ner. Du behöver inte tänka på att fördela dem i portionspåsar, då det går alldeles utmärkt att plocka ur några skopor ur ett större kärl och stänga frysen igen.
ÄR BUSKARNA BESPRUTADE?
Självklart inte.
GÅR DET ATT ÅKA KOMMUNALT DIT?
Det blir svårt. Det går tyvärr så få bussar. Men närmaste busstoppet är Trehörningen.
ANDRA FRÅGOR?
Hittade du inte svaret på din fråga här är jag jättetacksam om du skickar in din fråga med hjälp av formuläret, så att jag kan lägga till den.
Ring mig så får DU svar direkt!