top of page
plocka blåbär värmlandIMG_1237-min.JPG

OM ODLADE BLÅBÄR

Gillberga Bär odlar och säljer blåbär som brukar kallas trädgårdsblåbär, hybridblåbär, jätteblåbär eller amerikanska blåbär. Dessa bär är större än de i Europa vilt växande sorterna. Bären växer i klasar och är fasta i fruktköttet.

Odlade blåbär är söta och goda, men har inte samma komplexitet som vilt växande bär. Bären gör sig bäst som de är eller i bakverk. De går utmärkt att styckfrysa i stora kärl och du kan lätt plocka ut några stycken till gröten eller att garnera tårtan med. Jag äter blåbär varje morgon året om!

 

Praktiskt taget alla blåbär du hittar i din matvarubutik är av denna odlade typ.  I min odling hittar du 4 sorter: Emil, Putte, Reka och North Blue. Smaka dig fram till vilken som är din favorit.

Är bären ekologiska? Tyvärr kan jag inte säga att det. Jag är gammal KRAV-odlare, men det är svårt att gödsla blåbär med organiskt gödsel för de vill ha sur jord och kortverkande gödsel, så att de kan mogna av tidigt på hösten och motverka vinterskador. Så jag gödslar med kornat trädgårdsgödsel. Obesprutat är det förstås och det mesta av ogräsbekämpningen sker med handhacka.

4 OLIKA SORTER

Vilken blir din favorit?

PUTTE

Ursprung: Amerika/Sverige. Mitt allra sötaste bär. Barnens favorit!

EMIL

Ursprung: Amerika/Sverige. Stora, sammetslena bär med en härlig aromatisk smak som liknar vilda blåbär.

NORTH BLUE

Ursprung Kanada. Riktigt stora ljust blåa bär. Nästan som att plocka vindruvor. Syrligt dekorationsbär.

REKA

Ursprung Nya Zeeland. Stora, aromatiska bär som växer på odlingens högsta buskar; upp till 200cm.

bottom of page