top of page

Skötselråd odlade blåbär

Här är mina bästa skötselråd för dig som vill prova livet som blåbärsodlare själv!

Bevattning: Blåbär är känsliga för uttorkning men tål inte heller att det står vatten i gropen. Vattna 10 liter i veckan per buske första året om det inte regnar rejält. Bästa bevattningsvattnet är regnvatten p.g.a. att det ofta har lågt ph jämfört med kranvatten.

Gödsling: Det är rhododendrongödsel som gäller. Du måste se till att ph inte stiger. Alltså ingen gödsel innehållande kalk. Tyvärr har organisk gödsel ( ko, häst och höns ) nackdelen att höja ph. Läs på etiketten men kom ihåg unga blåbärsplantor är känsliga övergödning. Första året behövs inget alls men sen kan givan ökas med stigande ålder och storlek. Gödsla aldrig efter midsommar eftersom det gör det svårare för busken att mogna av före vintern och det kan ge frysskador.

Beskärning: De första åren behövs ingen tillväxtbeskärning. Koncentrera dig på att ta bort skadade grenar och de som växer ner mot marken. Detta skall ske tidigt på våren.

Tålamod: En blåbärsbuske ger full skörd först efter 6-8 år men å andra sidan kan den hålla på i långt över 30 år! En fullvuxen buske kan ge mellan 3-5 kg bär. Skydda blommorna från frost och bären från fåglar. Fåglar älskar blåbär! Skydd mot rådjur Rekommenderas också.


bottom of page